Yoga med känsla

Jag erbjuder yoga och meditation inom flera olika yogatraditioner. 

Mina pass är mjuka och inkännande med fokus på andning och

respekt för kroppens förutsättningar. 



"Att ge kroppen tid att känna in och släppa taget.

Att ge sinnet möjlighet att reflektera och landa i det som är viktigt"

YogaBySara





Yoga för hormonbalans






Hormonyoga för kvinnor i alla åldrar som vill ta hand om sin hormonhälsa, öka den hormonella balansen, lymfhälsan och få stöd genom livets olika skeeden.

Yogapositionerna är lättillgängliga och kraftfulla, hämtade främst från yinyogan men även restorative yoga och mjuk hatha. Yogan stimulerar hormonbalansen genom mjuka rörelser där även yin-myorelease (en mjuk punktmassage med bollar) och självmassage är en viktig del.
Efter passet känner du dig mjuk och avslappnad in på djupet, har ett ökat flöde i kroppen, och känner dig stärkt med mer energi och sinnesro.

Det blir en härlig stunds self-care att längta tillbaka till.  

Yogan stimulerar hormonhälsan genom mjuka övningar för  lymfsystemet, bindväven och olika organ samt stimulerar parasympatiska nervsystemet.

Passen kan underlätta och mildra besvär under till exempel

klimakteriet, PMS och andra aspekter av kvinnohälsan.

Mediyoga


Kärnan i MediYoga är att skapa ökad balans fysiskt, mentalt och emotionellt.

MediYoga är en form av body-mind träning med fokus på alla aspekter, människan som helhet. Mediyoga stillar sinnet, ökar kroppsmedvetenheten och balanserar kroppens nerv- och hormonsystem och bidrar även till ökad rörlighet, flexibilitet och styrka. Yogan är utformad att den även går att utföra sittande på stol för de som inte vill eller kan yoga på en matta.

 Allt är strukturerat för att kunna utföras i terapeutiskt syfte. Mediyoga passar alla, och i synnerhet specifika behov, t.ex. utmattning, psykisk ohälsa, oro och ångest, hjärt- och kärlsjukdomar, sömnstörningar,  huvudvärk m.fl.

Rörelserna i Mediyoga är ofta dynamiska och rörliga och delar som ingår i övningarna i passen är andning, fysiska positioner, fysiska rörelser, ögonposition och ljud


Yinyoga

Yinyoga är en avkopplande yogaform som alla,

oavsett tidigare erfarenhet, kan utföra. 
I yinyogan fokuserar vi framförallt på bindväven kring höft, lår, bäckenben och nedre delen av ryggen.

Positionerna utförs liggande eller sittande med

avslappnade muskler ochunder en längre tid,

cirka tre-fem minuter i varje position.

Yinyogan är därför också en övning i medveten närvaro.

Den är även ett bra komplement till annan fysisk

aktivitet såsom löpning, styrketräning

och mer dynamiska yogaformer som t.ex. Ashtangayoga.

Under passet använder vi kuddar, block och filtar som

stöd för kroppen så att alla, oavsett kropp och erfarenhet,

kan delta i positionerna. 

"Do your practice and all is coming"


                                                             SRI K. PATTABHI JOIS

"Do your practice and all is coming"

                                                                                                   SRI K. PATTABI JOIS

Hathayoga  


Hathayoga är nog den mest kända yogaformen och är ett samlingsnamn för all fysisk yoga.


Hathayogan är en mjuk , stärkande och stabiliserande yoga.

Passen inleds med andningsövningar och avslutas med

avslappning och meditationsövning. Passar dig som vill ha ett mjukt, rörligt  inkännande yogapass



Hathaflow

Hathaflow är en flödande och dynamisk yogaform där man utgår från grunderna i hathayoga. Mina Hathaflow-pass är mer fysiska med inslag av ashtangayoga. Passen är uppbygga som ett flöde av positioner som hålls lite längre. Detta gör passen lite mer mer utmanande och de ger både styrka, rörlighet och stabilitet. Rörelsernas synkroniseras med din andning, och vi arbetar med en särskild intention i varja pass. 

Ashtangayoga


Ashtangayoga är en mer fysiskt krävande yogaform.

Den passar så väl nybörjare som erfarna yogautövare,

det viktgaste är att du utövar ashtangayoga utifrån din

egen kropp och dina egna förutsättningar.

Med Ashtangayoga får du en fysisk och mental utmaning där andning synkroniseras med rörelser och positioner. Ashtanga erbjuder både 

fokus, styrka och smidighet. Genom regelbundet utövande lär du känna din kropp och dig själv bättre, blir starkare, rörligare och mer fokuserad.

Jag håller inga klassiska  Ashtangaklasser enligt 1:a serien, men jag lägger gärna in asanas (positioner) och andningsövningar

från ashtangayogan i mina mer fysiska klasser.



Ta hand om din mag- och tarmhälsa och dina hormoner kommer att tacka dig.






Några tips från YogaBySara

 

Ät en näringstät kost, lagad från grunden med färgglada råvaror,

inkludera bra fetter, fibrer och extra proteiner.

Ta dig tid att sitta lugnt till bords och ät inte med mobilen i handen.

Jag vet... dessa råd kan ibland vara provocerande när

tiden inte räcker till och så kommer det dåliga samvetet. 

 

Jag vill inte berätta för andra vad de bör eller inte bör göra, vi behöver alla olika saker och vi reagerar alla olika. Men jag delar gärna med mig av mina egna erfarenheter när det gäller hormonbalans och sätt att minska symptom i menopausen.  Dessa tips passar även kvinnor i fertilålder lika bra.


*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_*_


Det finns många sätt för att ge din mage och tarm bättre förutsättningar och förbättra din hormonbalans. Enkelt förklarat betyder hormonell balans att du har rätt mängd hormoner i kroppen för att kroppen ska kunna sköta alla nödvändiga funktioner som får dig att må bra, själv varje dag. Men ibland kan hormonerna hamna i obalans. Många märker av hormonell obalans vid PMS, efter graviditet och i klimakteriet, men egentligen kan hormonerna svaja lite när som helst under livet. 

Här är några tips som har fungerat för mig, med både lugnare mage och minskade problem med hormonsvängningar som resultat.


Börja dagen med protein

Många kvinnor får i sig för lite proteiner i förhållande till kroppsvikten. Proteiner bygger din kropp, håller dig mätt och balanserar även blodsockernivån. En bra blodsockerbalans är viktig för hormonhälsan och har även stor inverkan på både orken och humöret. Särskilt en proteinrik frukost har visat sig hålla blodsockret i balans under dagen. Lägg till ett ägg, ett proteinrikt pålägg eller en skopa proteinpulver i smoothien, och du har tagit ett första steg.  

 

Minska kaffe och alkohol

Jag trappade ner kaffedrickandet förra året för att sedan helt sluta. Jag märker en tydlig skillnad i mitt mående med minskad hjärtklappning, minskad oro och färre värmevallningar på natten. Eftersom jag älskar frukostkänslan och smaken av kaffelatte så dricker jag numer koffeinfritt alternativ. Ett tips är att prova kaffealternativ gjort på cikoriarot som är naturligt fritt från koffein. Det smakar kaffe med en underton av choklad. Googla så hittar ni många olika alternativ.  

Att utesluta/minska koffein hjälper även många som har svår pms, pcos eller svårt att bli gravida. Jag tipsar om detta blogginlägg om ni är intresserade.

 

Jag har i stort sett slutat dricka alkohol, ett glas på nyårafton och på födelsedagen blir det nu.  Även detta har förbättrat min sömn på natten, jag sover lugnare, vaknar och får färre värmevallningar och vaknar piggare. Då ska jag lägga till att både mitt intag av koffein och alkohol var mycket måttligt. Så även det lilla gör skillnad.

 

Boosta ditt Serotonin- ett må bra hormon
Serotonin är en signalsubstans i nervsystemet som påverkar vår sinnesstämning och vår känslor. Större delen av det serotonin som cirkulerar i blodet produceras i tarmen av vår tarmflora. Brist på serotonin förknippas med nedstämdhet, sämre matsmältning och oro. Så en god tarmhälsa kan även främja din psykiska hälsa i högsta grad. Serotoning har även en inverkan på sårläkning,, hunger och sömn.

.Mat med mycket B-vitaminer stimulerar produktionen av serotonin. Andra sätt att naturligt öka serotoninet är att tex. träning, vistas i solljus samt försås yoga och meditation. 

Probiotika för tarmfloran

Fyll på med goda-tarmbakterier, sk. probiotika. Probiotika beskrivs vanligtvis som levande mikroorganismer som, när de äts eller dricks i tillräckliga mängder, kan förbättra din tarmflora. De vanligaste probiotiska mikroorganismerna är mjölksyrabakterier, inklusive bifidobakterier, som finns i kosttillskott eller tillsatta i vissa livsmedel, såsom vissa filmjölks- och yoghurtsorter samt syrade grönsaker. Jag kombinerar även med ett kosttilskott i tablettform när jag inte får i mig via kosten. 


Tillskott av magnesium och zink

Jag mår bättre av ett tillskott av magnesium och zink. Prova dig fram. Magnesium (tex mandlar, baljväxter, havregryn, råris, gröna bladgrönsaker) minskar trötthet och utmattning, stärker kroppens nervfunktion. Kan även hjälpa mot hjärtklappning, ångest och oro. Minskar även känslan av myrkryp i mina ben på kvällen.

Zink (tex ägg, chashewnötter, nötkött) behövs för hormonomsättningen och humöret. Zink har även antiinflammatoriska egenskaper och kan minska smärta vid menstruation och hjälpa mot PMS.

 

Hormonell balans handlar om att dina hormoner är balanserade sinsemellan, vilket kan innebära både att vi behöver främja hormonerna och även eliminera förbrukade hormoner. Levern tar hand om dina förbrukade hormoner och de passerar sedan tarmen för eliminering. Om levern är överbelastad och/eller du är förstoppad i tarmen kan du inte göra dig av med dem. Kostfiber, korsblommiga grönsaker, grönt te och alger är bra att inkludera i kosten och hjälper elimineringen. 


OBS: Notera att detta inte är allmänna råd utan mina egna erfarenheter. Jag uppmanar ingen att ändra kosthållning eller ta kosttillskott utan att först konsultera läkare eller annan medicinskt kunnig person. Sammanställningen avser inte heller vara fullsändig utan är tips om vad jag själv tar till i vardagen för att må bättre.